Regionshospitalet Randers fylder 70 år

Søndag 28. april er det 70 år siden, Randers Centralsygehus blev indviet (Foto: Regionshospitalet Randers)
dato

Da Randers Centralsygehus blev opført i 1954, blev det kaldt ’landets mest moderne’. Med sin smukke beliggenhed på toppen af Østervangsvej samlede det områdets hospitalsfunktioner på samme adresse. Søndag 28. april er det 70 år siden, sygehuset blev indviet.

28. april 1954 kunne Randers By og Randers Amt slå dørene op til et nybygget Randers Centralsygehus, som i forbindelse med åbningen blev kaldt ’landets mest moderne sygehus’ i den lokale presse. Søndag 28. april fylder hospitalet 70 år.

Centralsygehuset, som skulle samle områdets hospitalsfunktioner, var på tegnebrættet allerede i 1935. Projektet blev godkendt og sendt i licitation omkring 1940, men indledningen af 2. Verdenskrig betød, at selve byggeriet måtte udsættes.

I 1948 gik byggeriet i jorden, og efter seks år stod et færdigt hospital med bl.a. 13 sengeafsnit, skadestue, operationsafdeling, røntgenafdeling, blodbank, køkken, vaskeri og administrative funktioner. Byggeriet kostede 28,8 millioner kroner, svarende til knap 550 millioner i nutidskroner.

Flere patienter, færre senge
Sygehuset har gennem årene haft vokseværk både i antal patienter og medarbejdere. I 1954 behandlede og udskrev sygehuset knap 10.000 patienter. I 2023 var der 29.900 akutte indlæggelser og 149.000 ambulante besøg.

Antallet af medarbejdere er vokset fra ca. 500 i 1954 til knap 2000 i 2023.

Indlæggelsen har undervejs ændret karakter. Hvor en indlæggelse i 1954 gennemsnitligt varede 18 dage, så varede den i 2023 2,3 dage. Langt flere patienter behandles i dag ambulant, dvs. uden indlæggelse.

Antallet af sengepladser er i løbet af de 70 år reduceret fra godt 400 til knap 200.

Bygningerne vokser
Vokseværket har også materialiseret sig fysisk. Sygehuset, som siden er blevet til Regionshospitalet Randers, er bygget ud flere gange siden 1985. I 2016 blev sidste del af den nuværende akutbygning taget i brug, og senest blev hospitalets nybyggede sterilcentral indviet i 2022.

Hospitalet har også aktuelle planer om en udvidelse, som i løbet af de kommende 10 år vil rejse sig ved Østervangsvej. Projektet omfatter et nyt byggeri på 19.000 kvadratmeter, som skal rumme operationsafsnit, opvågning, intensiv, fødestuer og neonatalsenge. Byggeriet er netop sendt i udbud.

70 års fødselsdagen markeres med flag og fødselsdagskage til patienter og personale.

Vidste du?
Randers Centralsygehus var i 1955 det første sygehus uden for Aarhus og København, som oprettede en særskilt børneafdeling. Indtil da var børnene indlagt i Medicinsk Afdeling.

Senere indførte Randers Centralsygehus som det første i landet undervisning af indlagte børn. Kommunen ansatte en lærerinde, som underviste børnene et par timer om dagen.

I dag er det nærmest en selvfølge, at indlagte patienter får besøg af deres pårørende. Men sådan har det ikke altid været. Tidligere mente læger ikke, at det ’fremmede helbredelsen, at patienten havde for mange kontakter med dagliglivet’. Også forældre til indlagte børn har gennem tiden måtte kæmpe for retten til at se deres børn.

Randers Centralsygehus fusionerede i 2003 med Grenaa Centralsygehus.

Med kommunalreformen i 2007 skiftede Randers Centralsygehus navn til Regionshospitalet Randers og Grenaa.

Kilde: Regionshospitalet Randers
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.