Gamle frugtsorter får en ny chance i Randers Kommune

Foto: Randers Kommune.
dato

Randers Naturcenter har netop plantet 25 nye æbletræer som en del af en større indsats for at bevare gamle æblesorter og fremme biodiversitet.

Disse træer, der inkluderer sjældne sorter som det gule Gråsten-æble fra 1696 og Comtesse Johannes ferskenæble, er nøje udvalgt for at skabe en levende tidslinje af Danmarks æblehistorie.

Randers Kommune har i de sidste 20 år plantet over 500 æbletræer for at beskytte landets unikke æblesorter, som ofte er ude af produktion og sjældent findes i naturen. Borgmester Torben Hansen understreger vigtigheden af at bevare disse sorter for deres historiske og smagsmæssige værdi.

Ved hvert træ kan besøgende scanne en QR-kode for at lære mere om træets historie og betydning. Dette initiativ er en del af projektet Tidsrejsen, som også inkluderer 369 frugttræer af forskellige sorter plantet rundt om i kommunen. Projektet er støttet af Nordea-fonden med 16 millioner kroner og involverer samarbejde mellem Randers Regnskov, Randers Naturcenter og Museum Østjylland.

Kurator Ole Sommer Bach fra Randers Regnskov, der leder Tidsrejsen, påpeger, at bevarelse af gamle frugtsorter er afgørende for at sikre tilpasning til fremtidige klimaforandringer og plantesygdomme. Han fremhæver også vigtigheden af at bevare kultur-skabt biodiversitet i grønne byrum, hvor den kan nydes af alle.

Dette initiativ er et skridt mod at sikre, at Danmarks rige frugtarv ikke går tabt, men i stedet bliver en del af vores fælles fremtid.


https://www.randers.dk/nyheder/gamle-frugtsorter-faar-en-ny-chance-i-randers-kommune/
Kilde: Randers Kommune